Lövtunn tigerbiff

Det här är en blandning av två svenska kallskänks- klassiker – toast pelle Janzon och tigerbiff. Här på mitt LCHF-vis.


Portioner: 4
Du behöver: 

3 dl smetana eller gräddfil
250 g oxfilé eller biff
1 rödlök
ca 80 g löjrom, sikrom eller laxrom svartpeppar ur kvarn
flingsalt

Gör så här: 
  1. Låt smetana (eller gräddfil) rinna av under natten, i två kaffefilter i ett par kaffemuggar eller i en silduk.
  2. Skär oxfilén i fyra skivor. Banka ut köttet med en kött­ klubba, botten på en flaska eller med knuten näve. Det kan underlätta att lägga plastfolie eller en fryspåse under och ovanpå köttet före bankningen, så fastnar inte köttklubban i köttet.
  3. Finhacka rödlöken.
  4. Lyft över köttskivorna på varsin tallrik. Lägg rödlökshacket i mitten och platta till det lite. Ovanpå det en rejäl klick av sme­ tana. Toppa med löjrom. Vrid några varv med pepparkvarnen över. Smula över flingsalt.

Man kan även servera äggulor, riven pepparrot, dijonsenap och fin- hackad gräslök till det råa köttet. I stället för salt kan man pensla köttet lätt med japansk, ljus soja.

Bild för Jens Linder

Mer från Jens Linder


Bild för Jens Linder
Bild för Jens Linder
Bild för Jens Linder
Bild för Jens Linder
Bild för Jens Linder