Äppelsmör

Kryddigt och slätt äppelmos som passar fint på rostad macka eller som pannkaksfyllning. Min variant är mindre söt och har mer vinägersyra än amerikanska recept. 


Portioner: 6,5 dl
Tid: ca 2 tim
Du behöver: 

1,3 kg äpplen (helst ekologiska)

1 dl äppelcidervinäger

3 1/2 dl vatten

3 dl socker

1 tsk malen kanel

1 krm malen nejlika

saft och skal av 1/2 citron

1 krm salt

Gör så här: 

1. Klyfta äpplena, men behåll skal och kärnor (de innehåller pektin som gör att moset tjocknar senare i processen). Lägg klyftorna i en stor kastrull eller gryta och tillsätt vinäger och vatten. Koka äpplena helt mjuka i ca 20 minuter.
2. Häll sedan äppelröran genom en sil. Ta lite åt gången och pressa med hjälp av en träslev så att allt som blir över är skal och kärnor. Nu har du fått en slätt mos som ska smaksättas.
3. Lägg moset i en gryta och rör ner socker, kanel, nejlika, skal och saft av citron och salt. Låt koka upp och puttra sedan på medelvärme tills moset tjocknar. Det tar 1-1 1/2 timme. Rör ofta och se till att röra i botten så att moset inte bränner fast.
4. Häll upp på väl rengjorda burkar. Moset håller flera månader i kylen.

Bild för Ylva Porsklev

Mer från Ylva Porsklev


Bild för Ylva Porsklev
Bild för Ylva Porsklev
Bild för Ylva Porsklev
Bild för Ylva Porsklev
Bild för Ylva Porsklev